Korenmolen De Hoop

Molen de Hoop is de oudste van de twee molens in Norg. Kenmerk van de molen is een bijzonder wieksysteem, bilau geheten. De snelheid van draaien van de wieken wordt door dit systeem automatisch geregeld. De Bilauwieken is een wiekverbetering, die rond 1930 ontworpen is door de Duitse luchtmachtingenieur Kurt Bilau. De wiek is gebaseeerd op een vliegtuigvleugel. Nederland kent  een paar molens waar dit systeem nog in gebruik is. De wieken hebben een opvallende rode kleur.  

De molen werd in 1857 gebouwd als pelmolen en 30 jaar laten ingericht als korenmolen. In 1935 werd één roede voorzien van het Bilau-systeem, die al snel brak. In 1937 werden beide (ditmaal stalen) roeden van het Bilau-systeem voorzien. In 1943 werd de molen door een beschieting door jachtvliegtuigen beschadigd en meteen weer hersteld vanwege het belang voor de voedselvoorziening. De molen heeft veel verschillende eigenaren gehad en heeft jaren stilgestaan.  De voorlaatste eigenaar heeft voor een grondige restauratie gezorgd, waardoor de molen vanaf 2000 weer kan draaien. 

Bouwjaar: 1857

Bron tekst : Drenthe.nl